Przydatne właściwości cukru trzcinowego

Trzcina cukrowa to słoneczna roślina z rodziny zbóż, która wygląda jak bambus. Sok z trzciny cukrowej jest surowcem do produkcji cukru. Cukier trzcinowy produkowany jest w rafinowanej, nierafinowanej i brunatnej formie. Oczyszczony, rafinowany cukier trzcinowy przechodzi przez etap przemiany w syrop i filtrację. Otrzymaną białą masę odparowuje się i suszy. Nierafinowany cukier ma brązowawy odcień i niepowtarzalny aromat i smak. Taki cukier jest poddawany delikatnemu oczyszczaniu.

Brązowy nierafinowany cukier trzcinowy ma wiele odmian w zależności od zawartości melasy. Cukier trzcinowy Demerara pochodzi z Ameryki Południowej, ma złoty brązowy kolor, jego kryształy są twarde i lepkie.

Gdzie jest wykorzystywany cukier trzcinowy?

Cukier trzcinowy jest najważniejszym środkiem słodzącym. Jest stosowany, jako częsty dodatek do gorących napojów: kawy, kakao, herbaty, czekolady, nalewek, soków owocowych i jagodowych, w napojach gazowanych. Smak tych płynów zostaje wzmocniony i przekształcony, stając się bardziej nasycony. Jako słodki dodatek, cukier jest stosowany w produktach mlecznych, kompotach i niektórych sałatkach. Stanowi integralny składnik wyrobów piekarniczch i cukierniczych: cukierków, lukru, kremów, lodów itp. Każdy deser bez cukru trzcinowego nie jest deserem.

Cukier trzcinowy jest wyjątkową przyprawą: dodawanie go do zimnych potraw, różnych sosów, zup, gorących i wypieków sprawia, że mają one niewątpliwie lepszy smak i zapach. Ta wspaniała właściwość wykorzystywana jest w kuchni przed znanych kucharzy, którzy używają cukru trzcinowego do pasztetów z wątróbki i do marynowania śledzi.

Cukier trzcinowy można wykorzystać do gotowania marchwi, rzepy, gulaszu oraz słodko-kwaśnych dań i sosów. Podczas konserwowania cukier odgrywa ważną rolę: dżemy, marmolady, kandyzowane owoce jagodowe lub kwiaty, a nawet konserwy mięsne, do wszystkich tych produktów można z powodzeniem zastosować cukier trzcinowy.

Cukier trzcinowy ma niesamowitą zdolność zwiększania objętości i poprawy konsystencji produktu. Jego właściwości przyczyniają się do wzrostu ciasta drożdżowego, jest używany także w winiarstwie i warzeniu piwa.

Przydatne właściwości cukru trzcinowego

Zawartość melasy sprawia, że cukier trzcinowy jest źródłem wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i potasu, zawiera nawet białka i miedź. Cukier trzcinowy jest pełnowartościowym produktem i nieszkodliwym źródłem energii.

Wprowadzenie cukru trzcinowego do swojej diety uważane jest za przejaw zdrowego odżywiania, a popularność tego słodzika zyskuje coraz więcej fanów zdrowego stylu życia. Osoby, które uważnie śledzą spożywanie wartościowych pokarmów i pragną pozbyć się szkodliwych i bezużytecznych składników w ich diecie, kupują cukier trzcinowy.