Zdrowotne korzyści z cukru trzcinowego

Cukier trzcinowy to słodki, krystaliczny produkt otrzymany z soku ze słonecznej rośliny o nazwie trzcina cukrowa, która jest znana ludzkości od czasów starożytnych. W rzeczywistości wytwarzanie cukru trzcinowego jest znacznie starsze niż cukier buraczany.

Zdrowotne korzyści z cukru trzcinowego

Wiele osób, myśląc o zdrowym stylu życia, zastanawia się nad korzyściami i szkodliwościami cukru trzcinowego i upewnia się, że recenzje cukru trzcinowego są tylko pozytywne. Nie jest to tylko pyszny przysmak, ale właściwe regularne stosowanie tego produktu może pomóc w zapobieganiu i eliminowaniu wielu schorzeń.

Jeśli zastąpi się słodzik cukrem trzcinowym w swojej diecie, wówczas ogranicza się ryzyko takich komplikacji, jak:

  • Kaszel
  • Ból gardła
  • Infekcje płucne.

Również ten słodki produkt poprawia krążenie krwi i wzmacnia system odpornościowy. To jednak nie jest zaskakujące, ponieważ sama historia tego produktu wskazuje na jego terapeutyczny charakter. Przez długi czas cukier trzcinowy był dostępny do kupienia tylko w aptekach, jako lek, a nie produkt kulinarny.

Przydatne właściwości cukru trzcinowego

Korzystne właściwości cukru trzcinowego, a raczej ich duża liczba wyjaśnia popularność, jaką ten typ produktu uzyskał w obecnych czasach. Dokonując porównania cukru buraczanego z cukrem trzcinowym, ten drugi osiąga znacznie lepsze wyniki laboratoryjne.

Badania podają następującą przydatność cukru trzcinowego:

  • Glukoza, która ma wyższą, jakość w cukrze trzcinowym, odżywia aktywność mózgu. Dlatego zawsze podczas najsilniejszych obciążeń psychicznych, na przykład wśród studentów podczas sesji, sięgają oni po coś słodkiego. W takim momencie może pomóc kubek mocnej kawy z cukrem trzcinowym lub słodyczy z trzciny cukrowej z suszonymi owocami. Ponadto ta glukoza przyczynia się do pojawienia się w organizmie dużej ilości rezerw energetycznych, które nie będą się odkładać w postaci fałd tłuszczu na bokach. Dzieje się tak, ponieważ obecność w składzie surowego i nieoczyszczonego cukru z włókien roślinnych pomaga absolutnej absorpcji węglowodanów.
  • Zachowanie tradycji produkcji podczas przetwarzania surowców pozwala zaoszczędzić maksymalnie witaminy, pierwiastki śladowe i inne składniki odżywcze w składzie tego słodkiego produktu. I jest ich dużo. Na przykład cukier trzcinowy zawiera witaminy z grupy B, które są prawie nieobecne w burakach. Ponadto produkt tropikalny zawiera około 90 razy więcej fosforu, wapnia, magnezu i żelaza niż w burakach domowych. Przy regularnym stosowaniu w małych ilościach cukier trzcinowy może z łatwością pomóc w zapobieganiu i leczeniu śledziony i wątroby. Obecność błonnika w składzie nierafinowanych włókien trzciny pomaga normalizować trawienie i poprawiać pracę przewodu żołądkowo-jelitowego.

Jaki cukier trzcinowy jest lepszy?

Główne dwa typy cukru trzcinowego, można znaleźć na półkach sklepowych:

  • Rafinowany cukier trzcinowy biały – ten produkt przechodzi przez wszystkie etapy rafinacji: od przekształcenia w syrop, po którym następuje filtracja do odparowania i suszenie uzyskanej białej masy.
  • Nierafinowany brązowy cukier trzcinowy – ten ma inne nasycenie brązowego odcienia i ulega bardzo niewielkiemu oczyszczeniu. Jego drugie, określane, to surowy cukier trzcinowy który staje się coraz bardziej popularny.

Nierafinowany cukier trzcinowy Demerara wywodzi się z Ameryki Południowej z doliny rzeki Demerara, która płynie w Gujanie Brytyjskiej, skąd zaczął pojawiać się w asortymencie rynku światowego. Ma twarde, lepkie, mokre kryształy w kolorze brązu, piasku i żółci.

Demerara jest uważana za idealną substancję słodzącą dla kawy, przekazującą jej subtelny i dyskretny aromat, bez zmiany smaku. Wciąż dość często ten rodzaj cukru trzcinowego stosuje się do posypywania ciast owocowych, muffinów, grillowanych owoców, ponieważ powstały karmel jest bardzo smaczny, pachnący i chrupiący. Zwilżając golonkę lub szynkę syropem z cukru trzcinowego demerara przed pieczeniem, otrzymuje się oryginalne nuty znanego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *